La concertada, educació en negre?

23/06/2016

aug3120

A vegades sentim comentaris sobre la concertada de l’estil “que s’ho paguin si volen triar una educació concreta”, “la concertada és privada”, “les quotes són il·legals”, “són empreses amb afany de lucre”, etc. Com si l’educació concertada fos gairebé il·legal, com si fos demanar la factura sense IVA, economia submergida, explotació capitalista, targetes black.

Bé, la mateixa Generalitat té un document -una mica amagat, val a dir, i sense data- on recull la informació sobre la concertada que pot ser d’interès per pares i mares. I hi queden clares algunes coses interessants. El document es titula Abans de fer la inscripció en una escola concertada, cal saber… Informació per a les famílies. Sona una mica a “si surts del camí, és la teva responsabilitat”, o “si menja aliments transgènics, sàpiga que…”. Però bé, el que ve després no és tan espantós com sembla.

Microsoft_PowerPoint_-_Què_cal_saber_concertada_-_cal_saber_concertada.pdf_-_2016-06-16_17.16.35

Aquí ja hi surten alguns temes interessants:

  • Està autoritzat per l’Administració Educativa. Subsidiàriament.
  • Està sostingut total o parcialment amb fons públics. Si la mateixa Administració Educativa reconeix que pot estar sostinguda parcialment amb fons públics, vol dir que el concert potser no ho cobreix tot… Potser volen dir que pot tenir cursos no concertats (a l’ensenyament no obligatori), però com que no especifica ho deixem caure.
  • Forma part del servei d’educació de Catalunya: el servei educatiu a la societat s’ofereix tant a través dels centres públics com dels privats. No és un pla B.
  • Compleix la legislació educativa: no hi ha concert si una escola no compleix uns mínims. Per això hi ha uns inspectors d’Ensenyament, per cert.

Microsoft_PowerPoint_-_Què_cal_saber_concertada_-_cal_saber_concertada.pdf_-_2016-06-16_17.27.26

En fi, com es veu, l’escola concertada està collada. No pot fer el que li peta. Repetim, no pot fer el que li peta. Pot tenir inspeccions, sancions, retirada de concert…

I pel que fa als drets, què?

Microsoft_PowerPoint_-_Què_cal_saber_concertada_-_cal_saber_concertada.pdf_-_2016-06-16_17.30.03

  • L’escola concertada no pot fer el que li peti, ja ho hem vist. Però pot ser com li peti, mentre respecti els mínims que la llei garanteix.
  • Pot oferir activitats complementàries segons el projecte educatiu, aprovades pel Consell Escolar i autoritzades pel Departament. Això vol dir que pot cobrar pel que ofereix no com a activitat extraordinària -no per l’hora de teatre o de bàsquet del migdia- sinó dins del projecte educatiu propi.

Microsoft_PowerPoint_-_Què_cal_saber_concertada_-_cal_saber_concertada.pdf_-_2016-06-16_17.35.09

Com qui no vol la cosa, es reconeix que l’escola té dret a mantenir i millorar les instal·lacions i a demanar diners per fer-ho, perquè la Generalitat no ho fa.

I, com dèiem en un post anterior, a la pública l’escola no cobra per aquestes activitats i serveis perquè qui cobra i gestiona el menjador o les extraescolars és l’AMPA.

Al PDF en qüestió (bé, ja es veu que és un PowerPoint, oi?) hi ha molta més informació: drets i deures dels pares, informació sobre preinscripció, preguntes més freqüents…

Copiem algun paràgraf que fa referència als temes econòmics:

(Pel que fa als drets) Heu de rebre informació sobre: el projecte educatiu, el caràcter propi, les normes del centre, la carta de compromís i les responsabilitats que se’n deriven, les activitats complementàries, les activitats extraescolars, i els serveis que s’ofereixen, i l’aportació econòmica que suposen, la programació anual del centre i les beques i ajuts que podeu demanar.
(Pel que fa als deures) Contribuir a les despeses ocasionades per la vostra participació, o la dels vostres fills, en associacions, activitats o serveis legalment constituïts llevat que estiguin exemptes per motiu d’alguna subvenció, ajut o beca rebuda i que la seva atorgació així ho indiqui.
Per tant, les famílies de la concertada, que quedi clar, no estem a la mateixa categoria que els casos de corrupció, frau o evasió fiscal que ens envolten.

 

No comments

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


*

w-testimonial {margin-bottom:15px;}